Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Létezik egészséges tűsarkú?

 

Az orvosok egyetértenek abban, hogy a rendszeres tűsarkúviselés sokat árt a lábnak. Mi, nők viszont nem szívesen mondunk le erről a néha fájdalmas, ám mindenképpen dögös viseletről. Vajon választhatunk-e úgy a cipőboltban, hogy csinosak legyünk, de az egészségünket se tegyük kockára?

 

A szakértő szerint a magas saroknak bizonyos fokú előnyei is vannak: a lábszár és a combizomzat tónusa fokozódik, ha emelt sarkú cipőt viselünk, ez pedig az „izompumpa” révén járás közben segíti a vénás vér visszaáramlását. Testünk a magas sarkakon előredől, mi pedig kompenzálunk: a medence hátrabillentésével hozzuk vissza a testünket ebből a helyzetből – ez azoknál, akik hajlamosak rá, csökkentheti a túlzott ágyéki görbületet, és enyhítheti annak terhelését. E hatás azonban a testfelépítésünk különbözősége miatt nem mindenkinél érvényesül.

Létezik egészséges tűsarkú?

 

Az egészségünkkel játszunk?

Szakértőnk sem tagadja, hogy a tűsarkú cipő gyakori viselése árthat a lábunk és ezen keresztül az egész testünk egészségének. Lábunkat, ezt az összetett, testünk súlyának többszörösét is elviselő szerkezetet ugyanis nem az extrém módon megemelt sarkakon való járásra tervezték: a lábat alkotó 26 csont, 33 ízület és 107 szalag optimális esetben elnyeli a járás közben érkező ütődéseket, ezt azonban nem tudja egy szűk, merev talpú cipőbe szorítva végrehajtani. Tűsarkakon járva ráadásul súlyvonalunk előrehelyeződik, a térd terhelése növekszik, ami növeli a kopás, az artrózis kockázatát. Ráthonyi doktor arra is figyelmeztet, hogy az Achilles-ín ilyenkor megrövidül, s ez sarokfájdalmakhoz vezethet. Az instabil magas sarkúban lábunk kissé befelé fordul, ez növeli a bokaficam veszélyét. A merev sarokrész vagy pánt folyamatos irritációt jelent, ettől pedig bőrkeményedés, huzamosabb idő alatt pedig akár csontkinövés is kialakulhat.

Dr. Ráthonyi Gábor Kristóf szerint az sem használ a lábadnak, ha szűk, elvékonyodó orrú a cipőd: ha ilyenbe préseled a lábujjaidat, az előbb-utóbb bütykösödéshez vagy kalapácsujj kialakulásához vezet. Nem véletlen, hogy bütyökműtétet szinte kizárólag hölgyeken végeznek. A magas sarok különválasztja a sarkat és a láb elülső részét, a láb így nem gördül a talajon, és a boltozat nem csillapítja az ütéseket, zökkenéseket. A széles, magas sarok sem jobb a vékony változatnál, mivel téves biztonságérzetet és kényelmet ad – így hajlamosabbak vagyunk az ilyen cipőt tovább hordani.

De akkor milyen az egészséges cipő?

Létezik egészséges tűsarkú?Ha féltjük a lábunk egészségét, akkor le kell mondanunk a divatról, és ormótlan nagymamacipőkben kell töltenünk életünk hátralevő részét? Ráthonyi doktor egyértelmű nemmel válaszol: a nőies fazonok között is vannak ugyanis kimondottan egészséges darabok. A legegészségesebb sarok persze nem több 3-5 centiméternél, de az már nem egyértelmű, hogy a hegyes orr mindenképp káros lenne. A legjobb, ha jól megnézed, hol kezd szűkülni a cipő orra: ha nem közvetlenül az ujjak tövénél, és így nem nyomja össze a lábujjaidat, akkor semmi sincs veszve. Így persze meghosszabbodik egy kicsit a cipő lábfeji része, a kis lábú hölgyeknek viszont ez kifejezetten előnyös (a nagyobb cipőmérettel megáldottak pedig abban bízhatnak, hogy idén a kicsit kevésbé hegyes orrú lábbelik is nagyon divatosak). Az sem mindegy, milyen széles a lábad: ha túl keskeny a cipő, nyomni, szorítani fog, így mindig a saját lábfelépítésednek megfelelő lábbelit válassz.

Nagyon jó, ha a cipő talpába a járás közbeni ütéseket felfogó, elnyelő párnákat építettek be, de ez nem alapfeltétel – az ortopéd szakorvos szerint ugyanis végső soron a lábboltozatunknak kellene elnyelnie ezt a terhelést. A lábboltozati problémákkal küzdők épp ezért gyakran nehezen viselik a merev talpú cipőt: szakértőnk szerint nekik sem kellene teljesen lemondaniuk a nőies cipőkről, könnyen lehet, hogy egy szakorvos által felírt betét a megoldás. A boka izomzatát is lehet megfelelő gyakorlatokkal erősíteni, így sokkal kevésbé kell tartani a magas sarok miatti bokaficam veszélyétől.

Ami a cipő anyagát illeti: a puha, lélegző bőr sokkal jobb, mint a merev és nem légáteresztő műbőr – a bőrcipő ráadásul egy picit hozzáidomul a láb formájához, míg a más anyagból készült lábbelik esetében nem szabad erre számítani.

Mire figyelj az üzletben?

Létezik egészséges tűsarkú?Dr. Ráthonyi Gábor Kristóf szerint a cipőválasztás elsődleges szempontja a kényelem: ha bárhol nyom, dörzsöl, szorít a cipő, akkor is hagyd ott, ha egyébként első látásra beleszerettél. Az üzletben érzékelt apró kényelmetlenségek ugyanis huzamosabb idejű viselésnél százszorosan gyötrik majd a lábadat. Felejtsd el az eladók „majd kitágul” címkéjű rábeszélő érveit: ne számíts arra, hogy a cipő majd a lábadra alakul, mert a legtöbb esetben ez nem történik meg. Arra pedig nyilvánvalóan semmi szükséged, hogy fájdalmas arckifejezéssel érkezz haza, ahányszor csak felveszed az új szerzeményt (vagy épp élethossziglan a szekrény mélyén tárold, tudva, hogy ha felvennéd, kínzó élményben lenne részed).

Mindkét cipőt próbáld fel, hiszen a két lábfejed nem egyforma. Ne sajnáld rá az időt, hogy járkálj benne egy kicsit az üzletben, hadd derüljenek ki az esetleges hibák. Méretét tekintve inkább egy fél számmal nagyobb legyen, mint túl kicsi – ha a közeljövőben babát szeretnél, vedd figyelembe, hogy a várandósság idején nőhet egy kicsit a lábad, és ez a baba megszületése után is így marad majd. Jó, ha azt is tudod, hogy az ár önmagában még nem árulkodik a minőségről: lehet jó és viszonylag olcsó cipőt is találni, mint ahogyan a szuperdrága, külföldi divatházakból érkező darabok között is vannak rendkívül egészségtelenek.

Viseld bátran – de ésszel!

A lapos sarok sem az igazi!

A lapos talpú cipő általában megfelelően tág, így ujjaink szabadon mozognak benne. Ha megfelelő betéttel van felszerelve, a talaj egyenetlenségei finoman megmasszírozzák a talpat. Ha a cipő ideális támaszt nyújt, ellazítja az izmaidat, ezen keresztül pedig testedet-lelkedet. A puha, alacsony felsőrészű cipők általában nem támasztanak jól, vékony a talpuk, így a járás okozta ütődések közvetlenül érik a talpat, a gerincet. Lapos sarkú cipőben ráadásul előredől a medence, ami derék- és hátfájást okozhat. Különösen igaz ez a várandósoknál, akiknél a nagy pocak dönti előre a medence tájékát – nekik szigorúan tilos a teljesen lapos sarkú cipő!

Szakértőnk senkit nem szeretne lebeszélni a tűsarkú cipő viseléséről, ám arra figyelmeztet, hogy ezt megfelelő óvatossággal tegyük. Nem kell például egész nap a magas sarkúban aszalnod a lábadat: elég, ha magaddal viszed, és akkor veszed fel, amikor erre feltétlenül szükség van, például a fontos tárgyalásra vagy a mindent eldöntő, munka utáni randira.

A nap többi részében nyugodtan viselhetsz kényelmesebb cipőt, így ráadásul kíméled is a drága, elegáns tűsarkú darabot. Ha ez nem megoldható, legalább rúgd le az asztal alatt a cipődet olyankor, amikor senki nem látja. Ha a magas sarkú cipő viselése meggyötörte a lábadat, kényeztesd egy kicsit – javasolja Ráthonyi doktor. Hazaérve vegyél elő egy teniszlabdát, és görgesd a talpad alatt, masszírozd át alaposan a talpadat, és vegyél kellemes lábfürdőt. Mozgasd át a lábujjaidat, nyisd szét, majd zárd össze őket, spiccelj, pipálj, vagy írd le a levegőbe az ábécé betűit a lábfejeddel. Nagyon kellemes és pihentető az is, ha kis időre felpolcolod a lábad.

 
 

 

Utolsó képArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 42026
Hónap: 168
Nap: 5